Kata Asszisztens

Jár-e táppénz katásként?

Sokan azt hiszik, hogy katás egyéni vállalkozóként nem jogosultak táppénzre. Ez nem így van. Keresőképtelenség esetén katásként is megillet a táppénz, igaz az összege nem túl magas. Ha 50 ezer Ft katát fizetsz, akkor a táppénz alapja (2021-ben) 102 ezer Ft. Ez jól hangzik, de nettóban ez az összeg 43-52 ezer Ft között lesz, de függ attól, mióta vagy vállalkozó, szüneteltetted-e a vállalkozásod, voltál-e kórházban stb. A magasabb – 75 ezer Ft-os – KATA fizetése esetén 72-86 ezer Ft közötti összeget kaphatsz kézhez.

Sajnos a KATA adót a táppénzes időszakra is meg kell fizetni. Kivéve, ha a táppénz napjainak száma eléri a 30 napot, mert ebben az esetben mentesülsz a következő havi KATA fizetés alól abban az esetben is, ha nem teljes naptári hónapban vagy munkaképtelen. Tehát ha például március 20.-tól táppénzen vagy legalább egy hónapig, mentesülsz az áprilisi KATA fizetés alól, ha ezt időben – május 12.-ig – bejelented a NAV-nak. Arra viszont figyelj, hogy ezek a hónapok időarányosan csökkentik az éves KATA-kereted. MIDI csomagunk választása esetén erre sincs gondod.

A táppénz igénylése és az esetleges KATA-mentesség kérése kizárólag elektronikus úton történhet. MIDI csomagot választó ügyfeleink számára ezt ingyen, többi ügyfelünk számára külön díjazás ellenében vállaljuk.

Ha nem tudtál erről a lehetőségről, igaz, jóval bonyolultabb, de a táppénzt maximum 6 hónapra visszamenőleg is el lehet intézni.

7 thoughts on “Jár-e táppénz katásként?

 1. Érdeklődni szeretnék, hogy Katás egyéni vállalkozóként csak akkor vagyok jogosult a táppénzre, ha a 30 napot eléri a munka nélkül töltött napok száma?
  Tehát most pl. 2 hete vagyok “táppénzen” .. és ha már a következő héten dolgozhatok,akkor ugye nem éri el a 30 napot, akkor ezekre a napokra nem is igényelhetem a táppénzt? Hiszen nem dolgozom, tehát bevételem sincs.
  Azt értem, hogy a katát fizetnem kell mindenképp, de az nem világos, hogy akkor ez a táppénz dolog hogy is van .. mert most munka nélkül nincs bevétel..

  1. Kedves Nikolett!
   Táppénzre jogosult 30 napnál rövidebb keresőképtelenség idejére is, azonban a katát fizetnie kell. 30 napon túl a következő havi kata megfizetése alól is mentesül.

 2. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire visszamenőleg lehet igényelni a táppénzt , eddig nem tudtam róla, hogy lehet.
  Előre is köszönöm válaszát.

  1. Kedves Anna!

   6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni. Érdeklődjön a helyi egészségbiztosítási pénztárnál a részletekről, mert az eltelt időtől függ, hol tudja beadni a kérelmet.

 3. Érdeklődni szeretnék, hogy mellékállású katásként (25.000Ft-ot fizetek) mentesülök-e a havi KATA fizetés alól, ha a betegállományban töltött időszak több, mint 30 nap? Tehát van egy főállásom, ott táppénzen vagyok, viszont a szabályok szerint az első 15 nap betegszabadság. A hivatalosan táppénznek nevezett időszak így nem éri el a 30 napot. És úgy tudom, mellékállású katásként külön katás táppénzt nem igényelhetek, viszont számlázni sem számlázhatok ezen időszak alatt a munkakörből kifolyólag. Köszönöm szépen!

 4. Érdeklődni szeretnék, mely hónapokra mentesülök a Kata fizetése alól, ha május 26-tól július 14-ig voltam betegállományban? Ahányszor elérem a 30 napot?
  (május 26-június 25 = itt megvan a 30 nap, így júniusra mentesülök a Kata fizetése alól.
  Június 26-július 14 = nincs 30 nap, ezért júliusra fizetnem kell az 50 ezret?
  Köszönettel:

  1. Kedves Edit!

   Igen, abban a hónapban mentesül a KATA fizetés alól, amelyikben eléri a 30 napot a betegállományban töltött idő. Ahogy írta, június hónapra mentesül, a 21T101E nyomtatványon kell a NAV felé bejelenteni, és törölni fogják a június havi KATA előírást. Sajnos júliusra már nem jár a mentesség, mivel nem érte el a 30 napot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük